Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Vandaag vertellen we je meer over de behandelmethode oedeemtherapie. Oedeemtherapie is een methode welke wordt uitgeoefende door gespecialiseerde fysiotherapeuten die door het volgen van een speciale scholing bevoegd zijn om oedeemtherapie uit te voeren. Hieronder je lees je meer over wat je kunt verwachten van oedeemtherapie, hoe zo’n behandeling nou eigenlijk gaat en waar je oedeemtherapie kunt volgen.

Wat is oedeemtherapie

Tijdens oedeemtherapie is het doel nagenoeg altijd het verminderen van vocht, dat bijvoorbeeld ontstaan is door vaatproblemen, een operatie of borstkanker. 

Het menselijk lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit vocht, dat de waterhuishouding genoemd wordt. In het geval van een goede waterhuishouding regelt het lichaam deze functie vanzelf, hij kan echter ook verstoord worden.

In het geval van een verstoorde waterhuishouding kan oedeemtherapie, in verschillende vormen, een bijdrage leveren aan de herstel van deze waterhuishouding. 

Wist je dat de vergoeding voor Oedeemtherapie soms maar beperkt is? (Consumentenbond)

Hoe ziet de behandeling eruit?

Tijdens de behandeling worden er verschillende therapievormen ingezet, denk onder andere aan sport,  manuele lymfedrainage en compressietherapie.

Manuele lymfedrainage

Bij manuele lymfedrainage wordt er een lichte massage toegepast waarmee het lymfestelsel wordt gestimuleerd om eventueel overtollig vocht af te voeren. In principe kun je manuele lymfedrainage op het hele lichaam toepassen. 

Compressietherapie

In andere gevallen wordt er bij de oedeemfysiotherapeut compressietherapie toegepast. Een specifiek lichaamsdeel wordt dan ingezwachteld waardoor oedeem kan verdwijnen. Middels de compressie van het inzwachtelen neemt druk op het lichaamsdeel toe waardoor vochtuittreding kan plaatsvinden

Sport

Wanneer er sprake is van oedeem dan kunnen verschillende oefeningen helpen om vochtafvoer aan te moedigen. De bewegingen en oefeningen fungeren dan als een soort “pomp” dat afvoer van het vocht bespoedigt.

Waar kan ik terecht?

Voor oedeemtherapie kun je erg goed terecht in Doetinchem. Daar je zitten de oedeemtherapeuten van Janssen van Dijke gevestigd. Zij hebben praktijken in de buurt van Doetinchem in Zelhem en Hengelo (Gld). Je bent dus van harte welkom voor een oedeemtherapie behandeling Doetinchem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *